Днес 22.05.2019г., учениците от IV „а“ клас при IV ОУ „Ив. Вазов“, с класен ръководител г-жа Севдалина Петрова, представиха в РБ „Гео Милев“ – гр. Монтана своята „Книга за Доброто“. За премиерата на общото им дело бяха поканили родители, учители, общественици и творци.
Цяла година четвъртокласниците са обсъждали теми свързани с добрината, писали са есета, стихове и разкази. Избрали най-хубавите и решили да ги съберат в книга. Намерили се и спонсори и така с добротворството на много хора се родила „Книга за Доброто“.
Специални гости на събитието бяха г-жа Нели Василева, главен експерт „Култура и вероизповедания“ в община Монтана, г-жа Анелия Иванова-Тодорова, директор на РБ „Гео Милев“, писателят Мартен Калеев и журналиста Светлана Трашлиева. Всеки от тях сподели мисли за доброто и разказа случаи от личния си живот, в които са проявили добрина. Гостите отговаряха на спонтанните въпроси на децата и срещата се превърна в свободен разговор и размяна на мисли между равностойни събеседници.
Слави Иванов, Росен Антонов, Александър Антонов, Калоян Цветанов и Матей Минев представиха накратко написаните от тях материали за книгата. Г-жа Севдалина Петрова изненада учениците си с видеопрезентация на годините, в които е била тяхна класна ръководителка.
Всички трудно сдържаха сълзите си, при думите : “Четири години ви водих по пътя на знанието и на доброто. Днес пускам ръката ви и знам, че ще продължите да бъдете такива, каквито сами избрахте да бъдете „Винаги избираме да сме добросърдечни, отговорни, благодарни, радостни и интелигентни.“.
Последваха поздрави и цветя. Всички присъстващи получиха „Книга за Доброто“ и свитък с послание. Преди да се разделят добротворците си направиха обща снимка пред библиотеката.
Какво по-добро дело от това да научиш децата да бъдат добри, да правят добро и да напишат „Книга за Доброто“.

Facebook Comments