БДП

Полезна информация

План БДП за учебната 2023-2024 година
План -програма за действие за БДП за учебната 2023-2024година
План БДП за учебната 2022-2023 година
20.09.2023г.- Ден без загинали на пътя
План БДП-2021/2022 учебна година
Да запазим децата на пътя - 02.03.2020 г. /5-7клас/
Националната викторина - 02.2020 г. - 1. клас
План БДП
Практически препоръки
29.06.2021г.-На пътя животът е с предимство
Отбелязваме 29 юни – Национален ден на безопасността на движението по пътищата. На него се организират редица инициативи, които преминават под мотото „На пътя животът е с предимство“. В отбелязването на Деня се включват редица общини, неправителствени организации и социално отговорни компании. С това се цели привличане на допълнително обществено внимание към проблемите на пътната безопасност, не само на този ден, но и през цялата година. Датата е избрана и поради факта, че сега започват месеците, в които традиционно се предприемат много пътувания и когато настъпват най-голям брой тежки пътнотранспортни произшествия.
Бюлетин ДАБДП- за м.10,11,12. 2022г.

На 25.03.2024г. в ОДК "Ние врабчетата"-Монтана се проведе Общински кръг на Национална викторина по БДП .Отборът на IV ОУ "Иван Вазов" -Монтана зае достойното трето място.Поздравления!

Отборът

Да запазим децата на пътя! На 27.02.2023 г. в IV ОУ „Иван Вазов“- Монтана, се проведе училищният кръг на Националната викторина „Да запазим децата на пътя“. Участие в нея взеха отборите „Светофар“, „Зебра“ и „Пешеходец“. Участниците показаха завидни знания и умения по БДП. Медицинският фелдшер Даниела Илиева показа на състезатели и гости как да оказват първа долекарска помощ при възникване на пътен инцидент. Най-напред в класирането излезе отбор „Светофар“, но смело можем да кажем, че победители са всички отбори, тъй като те доказаха, че знаят правилата и могат да се движат безопасно.

За поредна учебна година ІV ОУ „Иван Вазов“ – Монтана отбелязва Европейската седмица на мобилността / от 16 до 23.09.2022г./ с редица инициативи: Малките първолаци научиха уроците на бухалчето Флин за безопасно поведение на уличното платно. Спазвайки правилата, учениците от 2. и 3. клас се придвижваха разумно и безопасно.В нестандартна и весела надпревара „Пъзел с пътен знак подреди и за него разкажи“ четвъртокласниците демонстрираха знания и умения по БДП. Атрактивен флашмоп „Придвижвам се безопасно. Здрав съм“ представиха учениците от 5. клас. Изградихме отговорно отношение и култура на движение по пътищата на нашите ученици от 5.-7. клас чрез беседи за промяна на поведението им за по-голяма сигурност на пътя. Присъединихме се към кампанията на ROADPOL и отбелязахме Деня без загинали на пътя, като ученици раздаваха на шофьори брошури по темата. В името на живота, обединихме усилията си и дадохме своя принос за безопасността и за намаляване на жертвите и пострадалите в движението по пътищата.

308508219_1312864039522410_6487072175127020747_n
308803502_1245611499594127_2974464617004624808_n
Screenshot_20220921_160644

На 29.03.2022 г. в ІV ОУ „Иван Вазов“ се проведе училищният кръг на Националната викторина „Да запазим децата на пътя“ с ученици V-VІІ клас. Участници в състезанието бяха отборите: „Светофар“, „Пешеходец“ и „Зебра“. Те се състезаваха в 3 кръга: решаване на тест-листовка, викторина и сглобяване на пъзел с пътен знак. Отбор „Светофар“ се представи най-добре и зае първо място. Победители са всички отбори във викторината, защото показаха знания за безопасно поведение в пътното движение.

ПРЕПОРЪКИ ЗА БЕЗОПАСНО ПОВЕДЕНИЕ

КАТО ПЕШЕХОДЦИ

ПРЕЗ ЗИМНИЯ СЕЗОН

 

 
  1. НЕ ИЗБЪРЗВАЙТЕ ДА ПРЕСЕЧЕТЕ ПЛАТНОТО!
Много улици в населените места са без осветление и се налага преминаване пеш по неосветени маршрути. По възможност пресечете платното там, където е осветено. Ако ви предстои пресичане на място, където няма осветление, и в същия момент виждате фарове на приближаващ автомобил, в интерес на Вашата лична безопасност е ДА ГО ИЗЧАКАТЕ ДА ПРЕМИНЕ и тогава да пресечете. Не забравяйте, че шофьорът на приближаващия автомобил не Ви вижда в същия момент, в който Вие виждате фаровете на автомобила му, а ЗНАЧИТЕЛНО ПО-КЪСНО, когато вече НЕ МОЖЕ ДА СПРЕ И ВИ ПРЕДПАЗИ! Предпазливо би трябвало да действате и когато пресичате осветен участък.

2.ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ЗАСТИГАЩИ ВИ АВТОМОБИЛИ! СЛОЖЕТЕ СВЕТЛООТРАЗИТЕЛНА ЖИЛЕТКА! Ако се движите пеш в населено място по улица без тротоари или извън населено място, още при поява в далечината на фарове на приближаващ автомобил в една от двете посоки, тогава НЕЗАБАВНО ИЗЛЕЗТЕ ОТ ПЛАТНОТО и изчакайте отминаването на автомобила. Не разчитайте погрешно, че шофьорът на застигащия ви автомобил ЩЕ ВИ ВИДИ И ЩЕ ВИ ЗАОБИКОЛИ! Жертвите на тази лъжлива увереност са предостатъчно. Приближава ли автомобил – излезте извън очертанията на платното- на банкета и дори по-далече! Изключително важно за безопасността на пешеходците, в тъмната част от денонощието да носят светлоотразителни жилетки или светлоотразителни знаци върху дрехите.  
  1. НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ ДА СПИРАТЕ АВТОМОБИЛИ!
Не се опитвайте да спирате автомобили “на автостоп”. При тези опити, ръкомахайки, вие несъзнателно навлизате по-навътре в платното и се излагате на опасност да бъдете блъснати от автомобила, който се опитвате да спрете.
  1. ОБОЗНАЧЕТЕ СЕ, ЗА ДА БЪДЕТЕ ВИДИМИ ОТДАЛЕЧ!
Ако е неотложно и неизбежно да вървите пеш по-тъмно, направете нещо нестандартно за вашата безопасност. Важно за вашата безопасност дрехите да са с вградени светлоотразителни елементи /»котешки очи»/. За да бъдете видими за шофьорите отдалече, при липса на светлоотразителна жилетка, по възможност, облечете светла връхна дреха . Велосипедистите са длъжни при движение по тъмно да носят светлоотразителни жилетки. Ако нямате подходяща дреха, може да носите светъл, добре забележим лек предмет. Така ще бъдете видим достатъчно отдалече.
  1. БЪДЕТЕ ПРЕДПАЗЛИВИ НА ХЛЪЗГАВА НАСТИЛКА!
Не избързвайте и не започвайте припряно пресичане на заснежено или заледено пътно платно, дори да ви се струва, че приближаващият автомобил се движи твърде бавно. В този момент неговият реален спирачен път е значително удължен. При съчетание с намалена от снеговалеж или мъгла видимост шофьорът ще ви забележи непосредствено пред автомобила си, когато е в НЕВЪЗМОЖНОСТ ДА ВИ ПРЕДПАЗИ. Не забравявйте и това, че вие пресичате заледеното и заснежено платно заначително по-бавно, а в стремежа си да бързате можете да се подхлъзнете и паднете пред автомобила. Много често пешеходците биват блъскани, когато от заснежен, непочистен тротоар внезапно слизат на платното, в опасната зона на автомобил, чийто водач е в невъзможност да спре.
  1. НЕ БЪДЕТЕ ПРИПРЯНИ НА АВТОБУСНАТА СПИРКА!
Когато заедно с много други хора чакате автобуса на спирката, не се втурвайте към него още преди да е спрял. Площта за чакане е най-често заледена. Блъскайки се с останалите, може да се подхлъзнете и да попаднете под колелата на спиращия автобус. Същото се отнася и за опитите за догонване на потеглящ автобус. Вечер шофьорът на автобуса трудно може да забележи на огледалото за обратно виждане опита за качване в последния момент. При слизане от автобуса не се насочвайте веднага да пресичате платното пред него, защото така ще се окажете в опасната зона на автомобил, който в този момент го заобикаля. Изчакайте автобусът да потегли и тогава потърсете мястото за правилно пресичане, при добра видимост в двете посоки.
  1. ОСИГУРЕТЕ СИ ДОБЪР ОБЗОР И ВЪЗПРИЕМАНЕ НА ШУМА ПРИ СНЕГОВАЛЕЖ!
Дебелите и тежки връхни дрехи, вдигнатите яки, шаловете и шапките правят пешеходците по-бавни и трудно повратливи. Това ограничава възможностите им да наблюдават обстановката по пътя или улицата, както примерно през лятото. Ушанката и шалът на пешеходеца му пречат да чуе шума на двигателя на приближаващ автомобил, звукът допълнително се поглъща от обилния снеговалеж и снежната покривка. Затова бъдете нащрек и по възможност си осигурете максимално добро възприемане на шумовете от превозните средства.
  1. ПРИ ОБИЛЕН СНЕГОВАЛЕЖ И ПРИБЛИЖАВАЩ АВТОМОБИЛ ИЗЛЕЗТЕ ИЗВЪН ПЛАТНОТО!
Движещите се пеш при обилен снеговалеж са още по-трудно забележими за шофьорите – и поради снежната пелена пред фаровете, и поради побелелите им връхни дрехи. В такава ситуация, за да не стане злополука, е много важно пешеходците да напуснат платното или изчистената ивица от него до отминаването на приближаващ отпред или отзад автомобил. Подобна е ситуацията и при гъста мъгла. Запомнете добре, че шофьорите на приближаващите автомобили ви виждат далеч по-късно, отколкото предполагате . Затова по-добре бъдете извън платното докато отминат!
  1. НЕ СЕ ПЪРЗАЛЯЙТЕ ПО ПЪТНОТО ПЛАТНО!
Пързалката им не трябва да съвпада с платно с автомобилно движение. Всяка зима има нещастни случаи със загинали при злополуки деца, блъснати от автомобили, когато те са се пързаляли по наклонена улица и внезапно /при невъзможност да спрат/ са излезли с шейни пред движещи се автомобили на кръстовище в края на своята “писта”.    

21ноември 2021 г. – Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

С отбелязването му целим акцентиране на вниманието на обществото към проблемите на пътния травматизъм. Нека бъдем подготвени, знаещи и можещи на пътя, спазващи правилата и толерантни към чуждите грешки.

Отбелязваме 29 юни – Национален ден на безопасността на движението по пътищата. На него се организират редица инициативи, които преминават под мотото „На пътя животът е с предимство“.

В отбелязването на Деня се включват редица общини, неправителствени организации и социално отговорни компании. С това се цели привличане на допълнително обществено внимание към проблемите на пътната безопасност, не само на този ден, но и през цялата година. Датата е избрана и поради факта, че сега започват месеците, в които традиционно се предприемат много пътувания и когато настъпват най-голям брой тежки пътнотранспортни произшествия.

Електронен дневник