Радичкови дни „Опит за летене из творчеството на Йордан Радичков” 21 – 24. X. 2019г.

 

Във връзка с честването на 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков и Радичковите дни под надслов ,,Опит за летене из творчеството на Йордан Радичков“ , проведени от 21-24.10.2019г. в Четвърто ОУ „Иван Вазов” бяха проведени много и разнообразни дейности.

На 18.10.2019г. бе подреден кът  на Мъдреца от Северозапада във фоайето на училището, където бе изложен богат снимков материал, отразяващ житейския път и творчеството на писателя, подредени бяха и произведения, които провокираха читателския интерес в учениците.

Първокласниците се запознаха с моменти от живота на Йордан Радичков от своите гости – петокласници и с интерес слушаха разказа „Училищно звънче” от сборника „Ние, врабчетата”, който им прочетоха учениците от пети клас. След това се проведе беседа за съдържанието на творбата.

Учениците от втори клас се запознаха с живота и творчеството на Йордан Радичков, гледайки презентация и четейки от сборника му с разкази „Ние, врабчетата”.

Учениците от III “а“ клас четоха разказа,,Училищно звънче“ и впечатлиха своите родители с отлични умения по четене.В III “б“ клас разказите ,,За да имаш приятели“ и ,,За какво се карат жабите“ докоснаха сърцата на малките читатели със своите житейски мъдрости за приятелството.В III “в“ клас щафетното четене бе върху разказа ,,Събирач на ценности“.Всички третокласници гледаха мултимедийна презентация за живота на Йордан Радичков и показаха отлична четивна техника. Обещаха на гостите-родители и директор, че ще продължат да четат разказите от ,, Ние брабчетата “ и ,,Малки жабешки истории“.

 

На учениците от четвърти клас бе представена биографията на Радичков, след което сами четоха разкази от сборника „Малки жабешки истории”. От нея четоха и на учениците от втори клас.

На 24.10.2019 г.учениците от клуб „Езикова работилница” – 6-ти клас и от клуб „Крепостите на България”- 5-ти клас,  участваха в градското тържество, посветено на 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков. Поднесоха цветя на паметника на Радичков  и гледаха  документален филм за писателя в Младежкия дом. Учениците от клуб „Езикова работилница” изработиха табло с цитати от  Радичкови произведения и го представиха на вниманието на своите съученици.

Ученикът Александър Борисов от 5-ти „б” клас изработи презентация „Скитащи думи….. Интервю с Йордан Радичков”, която петокласниците изгледаха с интерес.

Отново с петокласниците бе проведен и иновативен урок по изобразително изкуство в зелената класна стая, където те рисуваха герой от ,,Ние врабчетата“.Група ученици от група по интереси ,,Изкуство и фотография“ посетиха изложба в зала „Кутловица“, посветена на един от най-великите български писатели.

Шестокласници от IV ОУ „Иван Вазов” – гр. Монтана, украсиха ЦПЛР – Обединен детски комплекс  „Ние, врабчетата”, носещ името на един от най-известните сборници с разкази на Йордан Радичков.

Децата почетоха личността и творчеството на майстора на словото, записвайки негови цитати върху цветни листчета и окачвайки ги в сградата.

Инициативата е под надслов „Докато (ме) чакаш!”. Целта на тези кратки извадки е да породят интерес сред подрастващите или възродят този, на вече порасналите, към творчеството на ненадминатия майстор на късия разказ.

Посланието е отправено както към родителите на най-малките, които търпеливо изчакват репетициите на децата си, така и към вече четящите възпитаници на ОДК, чакащи да научат, упражнят и затвърдят знания и умения в избрана от тях дейност.

Учениците от седми клас се запознаха с живота и творчеството на Йордан Радичков, направиха кът на писателя , четоха щафетно негови произведения и участваха в инициативата „Аз прочетох този разказ, прочети го и ти”.

Facebook Comments