Изяви

Print This Page

Група ,,Млад Родолюбец“-V ,,б“ клас

По повод 144 години от гибелта на Апостола на свободата, Светлин Ангелов – уредник в отдел „История на България XV-XIX век” при Регионален исторически музей – гр. Монтана изнесе лекция и показа мултимедийна презентация на тема „Васил Левски – живот, дело и безсмъртен подвиг” пред петокласници от IV ОУ „Иван Вазов”. В знак на почит към живота и делото на най-великия българин, учениците от 5 „б” клас бяха подготвили драматизация на откъс по разказа на Иван Вазов „Апостолът в премеждие”, а представители на 5 „в” клас рецитираха стихове, посветени на Васил Левски.

……………………………………………………………

Бъди отговорен към другите на пътя!

20 ноември –  Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.В знак на съпричастност  учениците от ІV ОУ „Иван Вазов“ казаха „НЕ!“ на проишествията по пътищата и призоват всички участници в движението да спазват правилата и да се движат разумно и безопасно.

………………………………………………………………………………………………….

 

 

ОБУЧЕНИЕ-,,ПОРТФОЛИО НА УЧИТЕЛЯ И УЧЕНИКА“

 

ДОБРОВОЛЦИ В ДЕЙСТВИЕ 2016/2017Г.

………………………………………………………………

Нашето училище се включи в кампанията „Стари вестници за нови книги”, която премина с голям успех в  Монтана на 11 и 12 май. Основната й идея е сред децата да се насърчи любовта към книгите и четенето и да се възпитат навици за разделно събиране на отпадъчна хартия.

В инициативата участват деца от 7 до 12 години, като донесоха стари вестници, за които ще получиха нови книги.

…………………………

На Велики Четвъртък учениците от шести клас боядисаха яйца в час по изобразително изкуство.

 

 

НАШИТЕ СПОРТНИ ЗВЕЗДИ

 

ВТОРОКЛАСНИЦИ ПОДНЕСОХА ЦВЕТЯ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА АПОСТОЛА

 

 

 

 

ГРАМОТА  ЗА АКТИВНО УЧАСТИЕ В НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО

 

 

 

 

 

 

 

 

СЕРТИФИКАТ ЗА АКТИВНО УЧАСТИЕ

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗАБАВНО МЕЖДУЧАСИЕ

 

 

ТРЕТОКЛАСНИЦИ ОТБЕЛЯЗВАТ БЪДНИ ВЕЧЕР В МУЗЕЯ

Така нашите третокласници се потопиха в духа на коледните традиции , като подреждаха трапезата за Бъдни вечер, пяха коледни песни и похапнаха вкусни лакомства !

 

 

 

ПРАЗНИК НА  МАТЕМАТИКАТА В ПЪРВИ КЛАС!

/месец декември 2015г./

 

 

 

 

,, Здравейте пролетни празници” – така днес /17.04.2015г./ учениците от 4 „а” клас от IV ОУ „Иван Вазов”, заедно с госпожа Севдалина Петрова посрещнаха пролетта. Те избраха библиотеката за провеждане на тематичен час по български език и литература. Учениците бяха подготвили информация за празниците Лазаровден, Цветница, Великден и Гергьовден и допълниха своите знания от богатия библиотечен фонд.

 

 

РАЗКАЖИ МИ ПРИКАЗКА…

 

Днес, 19 март 2015 г., студиа „Приказен свят” по проект УСПЕХ  – ІІІ „в” и ІІІ „г” класове посетиха детския отдел на РБ „Гео Милев”.

Домакините разказаха на учениците приказка, в която също имаше главни герои. И тук доброто надделя над злото, и тук имаше поука… До тук ще кажете „всички приказки си приличат”, но тяхната бе по-нетрадиционна.

Човечето Разделко ги научи колко важно е да пазим околната среда, а Капчица им даде малки съвети с голямо значение за опазване на водното богатство.

Учениците сътвориха и своя приказка. Техните послания, написани върху листенца, създадоха нашето дърво  –  символ на живота на планета Земя.
Екипът на РБ „Гео Милев” подари на своите любознателни гости безплатни читателски карти, които им дават правото да ползват услугите на библиотеката още една година, а учениците им поднесоха цвете в знак на благодарност за тяхното гостоприемство и отзивчивост.

 

 

Урок по родолюбие на 03.03.2015г.

Представителна група ученици от  петите и шестите класове на IV ОУ „Иван Вазов” участваха в съвместна образователна инициатива с Регионалния исторически музей в  гр.Монтана, по повод отбелязване на 137 години от Освобождението. Малките патриоти гледаха презентацията ,,Пътят към свободата“ , откъси от филми,  посветени на Освобождението и бойни реликви, изложени във витрините на музея.

 

 СВОБОДАТА- ИЗСТРАДАНА , ЖАДУВАНА И ИЗВОЮВАНА!

 

 

Посещение в музея

На 26.02.2015 г. учениците от ІІІ „в” и ІІІ „г” класове, участващи в ИИД „Приказен свят” по проект УСПЕХ, посетиха Регионалния исторически музей в града. Третокласниците имаха възможността да участват в урок по родолюбие, посветен на националния празник – 3 март. Техен учител бе г-н Светлин Ангелов, служител в музея, който по забавен начин им разказа за пътя, изминат от поробения български народ до жадуваната свобода.

В края на урока учениците разгледаха изложената експозиция в музея.

 

 

Урок по родолюбие  -19.02.2015г.

/Ваня Николова/

Представителна група ученици от  IVОУ „Иван Вазов” участва в съвместни образователни инициативи с Регионален исторически музей гр.Монтана посветени на значими  събития от националната  и регионална история.

 

ПОКЛОН ПРЕД ПОДВИГА

 НА НАЙ-ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРИН-

АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА !

ПРЕЗЕНТАЦИЯ 7,,Б'“КЛАС/АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ/

Клуб,,Уеб дизайн“

Посетиха сградата на Парламента и БНТ на 01.04.2014г.

Клуб ,,Млад еколог“ в РЗИ  

Ръководител:Ц.Ангелова

Клуб,,История на моето селище“

Ръководител: Вергиния Миланова

    IMG_20131107_132400 

 

Клубът функционира от началото на учебната 2013/2014 година и работи като част от проекта за извънкласни дейности в IVОУ „Иван Вазов”гр.Монтана-  по оперативната програма – „РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ“ 2007 – 2013 и програмата на МОН „ДА НАПРАВИМ УЧИЛИЩЕТО ПРИВЛЕКАТЕЛНО ЗА МЛАДИТЕ ХОРА”, който се финансира от Европейския социален фонд и националния бюджет.

Дейността на клуба е подчинена на 60 годишнината на районния исторически музей.Неговата работа обединява ученици, които проявяват интерес към историческото наследство на родното селище. 

На 25.02.2014г. се проведе състезание по БДП между петите класове на IV ОУ,,Иван Вазов“ град Монтана.То протече на три етапа:

1.ТЕСТ ;

2.ПЪЗЕЛ,,ПЪТЕН ЗНАК СТОП“ ;

3.КАЗУС-ПОДРЕДИ ЧАСТИТЕ НА ВЕЛОСИПЕДА.

Жури в състав Тр.Цветкова, К.Тодорова и В.Василева класира класовете както следва:

ПЪРВО МЯСТО-V,,В ‘КЛАС /25Т./

ВТОРО МЯСТО-V,,А“‘КЛАС /24Т./

ТРЕТО МЯСТО-V,,Б“ КЛАС /18Т./

ПОДАРЪК ЗА МАМА

 

Най-хубавата дума на света е мама!

 

На 6 март 2014 г. в РБ „Гео Милев” – Монтана се проведе представителната изява на учениците от ІІ „в” и ІІ „а, г” класове, участващи в студио „Моят свят” по проект УСПЕХ. Водени от техните ръководители – Нина Костaдинова и Иванка Иванова, учениците поднесоха незабравим подарък на майките. За тях те рецитираха стихотворения, пяха и танцуваха. Стоплиха сърцата им и показаха колко много ги обичат.

НА КУКЛЕН ТЕАТЪР

 

На куклен театър в училище бяха учениците от ІІ клас. Баба Марта бързала, за да посети малчуганите и да им представи мартеничките Пижо и Пенда, и своите горски приятели. Заедно се забавляваха ученици и добрата баба . На тръгване всяко дете пожела да се докосне до нея за здраве и късмет.

Втори ,,Гбяха на парти,където ги забавлява джуджето Стили

Елате на нашето парти – празник,

весел и надяваме се незабравим!

Да похапнем, да попеем и дружно да се повеселим!

 

По случай успешното завършване на І учебен срок ученици от ІІ „в” и

ІІ„а”, „г”класове, участващи в Проект УСПЕХ по направление „Моят свят”, бяха на парти. За доброто им настроение се погрижи джуджето Стили и неговата помощница Мими.

                Учениците похапваха сладко, пяха, съчиняваха необикновена приказка, включиха се в забавни игри, танцуваха и се забавляваха от сърце.

Драматизация в час по ЛИТЕРАТУРА 

1522202_585746098168478_1067113120_n

В час по литература шестокласниците се изявиха като драматурзи,режисьори и актьори.С много ентусиазъм и творческо въображение те пресъздадоха на импровизирана сцена в класната стая ,,Чужди езици“ из ,,Автобиография“ от Бранислав Нушич. Атмосфетата бе различна от обикновените часове,вълнуваща и запомняща се .Подходящите декори костюмите и маските,както и впечатляващите актьорски превъплъщения още дълго ще се обсъждат от учениците.

 

 

 

 

 

 

СТУДИО,,СЕМЕЙНИ ПРАЗНИЦИ И ОБИЧАИ“

 

 

Изложба на рисунки и  кукерски маски

 

 

 

 

 

 

ПЕТОКЛАСНИЦИ НА СЪСТЕЗАНИЕ

 На 26.04.2013г. се проведе състезание ,,Защита при бедствие, пожари и извънредни ситуации’’ 2013г. – областен етап.

В състезанието участва и наш отбор. Учениците от V клас показаха много добра подготовка. Отборът ни се нареди на ІV място в класацията.

Всички участници получиха награди от Областния управител на Монтана Нина Петкова, грамоти им връчи главен инспектор Ивайло Цветанов – Началник на сектор ,,Планиране, превантивна дейност и контрол’’ към ОУ,, Пожарна безопасност и защита на населението’’ – Монтана.

Тази година в надпреварата се включиха 6 отбора.

Състезанието е отборно, като всеки отбор се състои от четирима състезатели от 7 клас.

Класиралите се на първо място в областния етап ученици ще участват на Републиканското състезание, което се очаква да се проведе за пореден път в Монтана през месец октомври.

ПЪРВА ПРЕМИЕРА

DSC_2599

 Препълненият салон на куклен театър – гр. Монтана,

аплодира на 6. ІІ. 2013 година малките актьори от ІІ, ІV и V клас на ІV ОУ „Иван Вазов” – гр. Монтана.

Само от пет месеца те се учат на актьорско майсторство и кукловодство при г-жа Наташа Крумова от ОШИ „Добри Христов” – гр. Монтана.

В продължение на 35 минути децата нижеха приказни мъниста, всяко по своему красиво и увлекателно.

Приказките „Житената питка” и „Клан, клан, недоклан” грабнаха веднага вниманието не само на детската аудитория, а и на по-големите зрители.

Децата артисти пяха, танцуваха, и се въплъщаваха с ентусиазъм и майсторство в ролите на дядото, бабата, питката, козела, вълка и заека, мечока и Лисана.

Много любов и всеотдайност г-жа Наташа Крумова влага в обучението и общуването с талантливите си възпитаници. За кратко време тя успява да спечели сърцата им, да им вдъхне увереност и да ги запали по актьорството.

Резултатите не закъсняват. Публиката видя на сцената умело кукловодство, въздействащи декори, истинско актьорско майсторство.

МАЛКИТЕ УЧЕНИ

На 25. 01. -27.01.2013г група от пет  изявени деца  от V,,a “ и VII ,,б” клас под ръководството на Ваня Николова, участваха в експеримент  в областта на природните науки. Лагер – школата се проведе  на Витоша със съдействието на БАН и Център за творческо обучение . Учениците работеха в екип  по научни експерименти, образователни и интерактивни игри. Проведено бе посещение в Сеизмологичния център,  където участниците се срещнаха с проф. Ботев и се запознаха със сеизмологичната карта на България.

 

НАШИТЕ ФУТБОЛНИ ЗВЕЗДИ

През месец май 2013 година на стадион „Огоста“ в гр. Монтана се проведе  VII футболен турнир в памет на Г. Панчев и Ив. Ангелов. Нашият отбор срещна сериозни противници, но благодарение на добрата си подготовка и екипна игра, достигна финала.  Учениците ни за поредна година играха финална среща с отбора на гр. Берковица, където победиха нелекия си противник с 5:2. Призът“ Най-добър вратар“ отново спечели Петър Димитров от IV „а“ клас, а призът „Най-добър защитник“ грабна Георги Замфиров от същия клас.

Г-н Живков, кмет на гр. Монтана, връчи купата на турнира на нашия отбор. Малките ни футболисти получиха и медали.

 

ЛЕГЕНДА ЗА ИЗВОРА

Ученици от VII „б“ клас пресъздадоха в антична атмосфера драматизация на „Легенда за извора“ от местен автор. По инициатива на Ваня Николова и РИМ гр. Монтана, облечени в автентични костюми от епохата на Римската империя, учениците играха в Лапидариума на гр. Монтана. В „Нощта на музеите“  обикновени хора се насладиха на театралния талант на нашите ученици. Изявата показа идването на римските легионери и съжителството на двете култури-Римска и Тракийска.

 

ИЗЛОЖБА „ПРОЗОРЕЦ“

Picture 017

През месец февруари бе отбелязана седмица на превенциите. Ученици от V до VII клас подредиха изложба от снимки и колажи на тема „Детето, семейството, училището“. Умението да изразяваш себе си, е   умение да управляваш себе си.