Заедно на Лазаровден и Великден

Spread the love

Заедно на Лазаровден и Великден

Лазарки пеят, играят,

здраве  и плодородие желаят

 

Отново е пролет, отново идват празници, в които е въплътена надеждата на българите за семейно благополучие и щастие, за по-добри и плодородни дни.

В навечерието на големите християнски празници- Лазаровден, Цветница и Великден – учениците от V “Б“ клас и V “В“ клас на IV ОУ „Иван Вазов“- гр.Монтана с кл. ръководители В. Николова, гл. учител по история и география, и Катя Петрова, ст. по бълг. език и литература, на 06.04.2017г. в салона на училището пресъздадоха обредни ритуали, свързани с Лазаровден и Великден.

Лазарките, облечени в традиционни носии, „обходиха“ ливади, ниви и домове. С песен те пожелаха добра реколта от раззеленилото се жито, а на стопаните здраве и сполука. Стопанките пък ги дариха с яйца, плодове и дребни подаръци.

Лазарките от V „В“ клас извиха едно кръшно българско хоро.

За ритуалите и обредите на най-светлия християнски празник Великден разказаха учениците от V „Б“ клас.

Около празнична великденска трапеза те пресъздадоха най-очаквания и весел ритуал – боричкането с яйца. Победителят в тази игра е този, чието яйце остане здраво. Според народните вярвания той ще бъде жив и здрав през цялата година.

Гости на тържеството бяха госпожа Цв. Цветкова, зам. Директор на IV ОУ „Иван Вазов“, родители и ученици.

 

Светъл Великден е ! Празник е !

 

С обич подайте си дружно ръце и нека възкръсне във всяко сърце Божият мъдър и свят благослов: Вяра, Надежда и силна любов!!!

 

Клуб ,,Млад журналист“

IV ОУ ,,Иван Вазов“